Terug naar cases overzicht

Nederland één 6-Minutenzone

Maatschappelijke Impact - Effie Awards 2022

HARTST_1.jpeg
HARTST_1.jpeg

In deze case

Samenvatting
Juryrapport

Opdrachtgever

Hartstichting

Bureau

Triple Double
Initiative
Bijl PR

Samenvatting

Titel

Nederland één 6-Minutenzone

Uitdaging

Duizenden levens per jaar redden. Om dit te bereiken, is de uitdaging: realiseer een goed functionerend reanimatie-oproepsysteem met voldoende vrijwillige burgerhulpverleners en AED’s, zodat in heel Nederland binnen 6 minuten gestart kan worden met reanimeren bij een hartstilstand en een AED kan worden aangesloten (Nederland één 6-minutenzone). 

Inzicht

De Nederlandse bevolking is bereid tot het redden van een leven door te reanimeren of hun AED beschikbaar te stellen, met name als het gaat om iemand die ze mogelijk kennen. Toch komen mensen bijna nooit in actie, omdat ze niet weten waar en wanneer hun hulp nodig is om iemand in hun buurt of nabije omgeving te redden.

In Nederland zijn er naar schatting al 100.000 AED’s. En ca. 2 miljoen mensen die recent hebben leren reanimeren (tot 2 jaar geleden) en dit hebben geleerd vanuit de behoefte om een ander te helpen, met name als het gaat om iemand in hun directe omgeving / in hun buurt.

Idee

Onze ambitie om van heel Nederland één 6-minutenzone te maken is zo ontzettend groot dat we dit niet alleen kunnen. Daarom zoeken we op alle fronten samenwerking met bedrijven en organisaties om dit doel te realiseren.

Samen creëren we een vliegwiel van betrokkenheid met een meerjarige activatie-strategie in 3 fases waarin we ons richten op het communiceren van de oplossing: er is een systeem dat precies weet waar en wanneer jij of jouw AED nodig is om een leven te kunnen redden in jouw buurt (zowel op inhoud als in beeldtaal). We maken het persoonlijk relevant en zo specifiek mogelijk (“we zoeken nog mensen / AED's in woonplaats x”). 

We activeren mensen die kunnen reanimeren om zich als burgerhulpverlener aan te melden en AED-eigenaren om hun AED beschikbaar te stellen. Tegelijkertijd werken we met partners aan een goed functionerend reanimatie-oproepsysteem dat landelijk operationeel is; dit een essentiële schakel om van heel Nederland één 6-minutenzone te maken.

Resultaat

Nederland is, als eerste land ter wereld, één 6-minutenzone. Er is één goed functionerend, landelijk reanimatie-oproepsysteem (HartslagNu) waar dankzij jarenlange marketingcommunicatie-inspanningen op zowel B2C als B2B eind 2021 maar liefst 245.000 burgerhulpverleners en 24.500 AED’s zijn aangesloten.

In 7 jaar tijd hebben we een groei gerealiseerd van 377% van het aantal burgerhulpverleners en 306% van het aantal AED’s. Daardoor kan nu in Nederland bij een 112-melding van een hartstilstand in 100% van de gevallen een burgerhulpverlener gealarmeerd worden en in 99,2% worden verwezen naar een AED. Een prestatie die uniek is in de wereld en waar we duizenden levens per jaar mee redden. Want de overlevingskans bij een hartstilstand is hiermee gestegen van 9% (gemiddelde overleving in gebied zonder 6-minutenzone) naar minstens 25% (gemiddelde overleving bij inzet van een burgerhulpverlener met AED).

Door het doorvoeren van verbeteringen in het oproepsysteem waaronder de snelheid van alarmeren door de meldkamer, schatten we in dat overleving inmiddels op 30% ligt. Hier moet echter nog nader onderzoek naar gedaan worden.

Waarom is de case Effie-waardig?

Met een geïntegreerde, strategische meerjaren marketingcommunicatiecampagne, zowel B2C en B2B, hebben we een uniek systeem gerealiseerd dat volledig draait op een ongekende en volledig onbaatzuchtige inzet van een kwart miljoen vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.  Er is geen ander vrijwilligersnetwerk van deze omvang dat duizenden levens per jaar redt. Het gaat om vrijwillige inzet in emotioneel impactvolle situaties en het openbaar beschikbaar stellen van een dure AED.

Daarbij hebben we met een uitgekiende partnerstrategie tientallen grote, bekende samenwerkingspartners weten te activeren die voorwaardelijk zijn voor het succes: door ons bereik te vergroten, onze communicatie te versterken en diensten en mankracht te leveren.

We hebben hiermee een systeem neergezet dat wereldwijd uniek is: ons land is het eerste land ter dat een dergelijk fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent.

HARTST_1.jpeg

Juryrapport

Deel dit via

partners

De Effie Awards wordt mede mogelijk gemaakt door:

bva logo
via logo
Socials
Copyright © 2024 Effie Awards Nederland