Samenvatting
Samenvatting
Een effectieve en gedragspsychologisch slimme bewustwordingscampagne. Vermogensopbouw voor later is taaie materie waar mensen liever voor wegduiken. De boodschap is onaangenaam, complex en individueel verschillend. De PR-start vanuit NIBUD-onderzoek, partnerships met maatschappelijke organisaties en de verwijzing naar andere banken zorgen voor geloofwaardigheid. De campagne maakt alert maar niet angstig, confronteert met concrete bedragen maar blijft lichtvoetig en toegankelijk. Geen vrijblijvende attituderesultaten, maar indrukwekkende gedragscijfers: 575.000 platformbezoekers, 294.000 ingevulde checks, 1.400.000 bekeken toekomstvideo’s, ruim 3.000.000 uitgekeken documentaires, 68.834 bestelde boekjes. Het begin van Rabobank’s bijdrage aan gezond financieel leven in Nederland.
Juryrapport
Ambitie
Er is een probleem dat weinig aandacht kreeg: de financiële (on)gezondheid van huishoudens. Zo’n 2,5 miljoen huishoudens - vooral gevormd door generaties van na 1970 - hebben een ‘financiële dode hoek’, zoals Rabobank het noemt. Deze groep bouwt te weinig vermogen op om latere grote uitgaven (studie kinderen, hypotheek, pensioen) te kunnen bekostigen.
Rabobank stelt zich ten doel de komende vijf jaar - de campagne loopt tot 2023 - één miljoen huishoudens bewust te maken van de noodzaak tot opbouw van meer eigen vermogen. Een maatschappelijke ambitie zonder commerciële doelen. Mooi dat een bank zich belangeloos op zo’n thema stort, in samenwerking met maatschappelijke partners als het NIBUD en de Pensioenfederatie. Voor deze eerste campagneperiode waren de doelen: 250.000 bezoekers van de speciale website, 100.000 online checks en 33.000 afgenomen werkboekjes.
Strategie
Het is een slechtnieuwsboodschap waar mensen niet graag over nadenken. Men vindt het thema ingewikkeld,...